Ontstoken wond: klachten en behandeling

Er is altijd een risico dat een wond ontstoken raakt. Het is normaal dat de huid rond de wond in het begin een beetje warm en rood wordt, maar het is belangrijk te controleren of de wond niet ontstoken raakt. Een infectie wordt veroorzaakt door bacteriën die de wond binnendringen met als gevolg dat de wondgenezing wordt vertraagd en negatief beïnvloed. Zo worden bijvoorbeeld littekens van ontstoken wonden gewoonlijk beter zichtbaar.

Hoe weet je of een wond aan het genezen is of dat deze ontstoken is

Enkele klachten van een ontstoken wond zijn dat de huid rond de wond helderrood, gezwollen en warm wordt of als de wond vloeistof begint te produceren of meer pijn begint te doen dan tevoren. Als je tekenen van een infectie opmerkt, is het belangrijk de wond en het omliggende gebied enkele keren per dag te reinigen met een desinfecterende  wondreiniger of zoutoplossing en deze te laten drogen. Gebruik bij voorkeur een antiseptisch verband dat jodium, medische honing of PHMB bevat, of gewoon een steriel wondverband, bijvoorbeeld Salve’s Maxi Cover dressing.

Wees voorzichtig!

Tekenen van een ontstoken wond moeten serieus worden genomen. In de meeste gevallen is het voldoende de wond te desinfecteren en een antiseptisch verband te gebruiken, maar je moet medische hulp inroepen als de klachten niet verdwijnen of als je nog meer klachten ontwikkelt, zoals koorts. Je moet ook contact opnemen met je arts als de geïnfecteerde wond zich dicht bij een gewricht bevindt omdat er misschien een antibiotische behandeling nodig is. Als een chirurgische wond ontstoken raakt, moet je altijd medisch advies vragen.

Gerelateerde producten

Wil je meer leren?