Voorkomen en verzorgen van blaren

Wat is een blaar?

Een blaar verschijnt eerst als een rode gevoelige plek op de huid en kan zich later tussen de buitenste huidlagen ontwikkelen tot een blaas gevuld met heldere vloeistof. Dit is een beschermende reactie van het lichaam op druk of letsel.

Wat veroorzaakt blaren?

Blaren worden veroorzaakt door wrijving en intens schuren tegen de huid, gewoonlijk door wrijving met sokken of schoenen die de bovenlaag van de huid wegschuurt. Blaren op de voeten treden gewoonlijk op wanneer je nieuwe of nauwe schoenen aan hebt, of sandalen of hoge hakken draagt zonder sokken. Het risico op een blaar neemt toe als je voeten warm en gezwollen zijn, bijvoorbeeld tijdens een training, wandeling of bij warm weer.

Moet je blaren openprikken of niet?

Nee. De blaar kan barsten door wrijving of druk of de vloeistof kan op natuurlijke wijze weglekken. Het wordt echter aangeraden de blaar intact te houden en deze niet met opzet door te prikken. Als de blaar wordt doorgeprikt, neemt het risico toe dat de blaar geïnfecteerd raakt, wat de genezing vertraagt.

Wat is de genezingstijd van een blaar?

Gewoonlijk genezen blaren vanzelf binnen een week. Ze kunnen pijn veroorzaken, vooral als je de geschaafde huid irriteert. Daarom kan het verstandig zijn de blaar te beschermen met een blarenpleister.

Hoe blaren voorkomen of behandelen?

Om blaren te voorkomen of al bestaande blaren te behandelen kan je een blarenpleister gebruiken. Wist je dat er twee verschillende soorten blarenpleisters zijn? Salve biedt beide soorten blarenpleisters aan die voor verschillende doeleinden kunnen worden gebruikt. Dus, hoe werken deze blarenpleisters?

Salve’s Blister Prevention moet worden gebruikt voordat er een blaar is gevormd. Deze beschermt je huid tegen druk en wrijving en voorkomt de vorming van blaren.

Salve’s Blister Rescue moet worden gebruikt om, als er al een blaar zich heeft ontwikkeld, deze te beschermen. De blarenpleister heeft een hydrogel wondkussentje dat minder vastplakt waardoor deze gemakkelijk verwijderd kan worden zonder de voetblaar te beschadigen.

Hoe de blaren op je voeten verzorgen: Blister Rescue

Als je een blaar hebt, moet je proberen de druk en wrijving te minimaliseren en schoenen te vermijden die tegen de blaar wrijven. Gebruik Salve’s Blister Rescue met hydrogel wondkussentje om de blaar te beschermen en de druk te verlichten. Als je de blarenpleister hebt aangebracht, moet je vermijden de schoenen te dragen of de activiteit uit te voeren die de blaar veroorzaakte (totdat de blaar genezen is). Dit advies is vooral belangrijk voor degenen die zich afvragen hoe je blaren op de voeten snel kan genezen. Salve’s Blister Rescue blarenpleisters zijn verkrijgbaar in verschillende formaten, afhankelijk van de grootte van de blaar en de plaats waar deze zit:

  • Blaar op de teen: Als je lijdt aan aan een blaar op de teen, moet je een blarenpleister gebruiken die speciaal ontwikkeld is voor tenen, zoals  Salve’s Blister Rescue Toes.
  • Blaar op de hiel: Als je een blaar hebt op de achterkant van je hiel, kan je Salve’s Blister Rescue Heels of Blister Rescue XL gebruiken, afhankelijk van de grootte van de blaar.

Hoe je een blaar op de voeten kan voorkomen: Blarenpreventie

Blaren zijn het resultaat van wrijving door schuren van de huid en druk, en als de huid dan ook nog vochtig is ontstaan er gemakkelijk blaren. Daarom is de beste manier om het ontstaan van blaren te voorkomen, om de mogelijke bronnen van wrijving en druk te verminderen of te elimineren en de voeten droog te houden. Wees je ervan bewust dat het risico op blaren toeneemt als je voeten warm en gezwollen zijn.

1. Gebruik hydrocolloïd blarenpleisters ter preventie

Salve’s Blister Prevention blarenpleister helpt de huid te beschermen tegen wrijving en vermindert de druk. Hoe eerder je een blarenpleister aanbrengt, hoe effectiever je blaren op de voeten kan voorkomen. Gebruik de pleister op het gebied waar de huid blootgesteld kan worden aan wrijving. Salve’s Blister Prevention blarenpleisters zijn voor zowel de tenen als hielen verkrijgbaar.

2. Loop nieuwe schoenen in

De beste manier om te voorkomen dat je blaren krijgt, is de schoenen enkele dagen thuis te dragen voordat je de schoenen gedurende langere tijd gaat gebruiken. Doe de schoenen uit voordat je pijn begint te voelen. Op deze manier maak je de schoenen zachter en ontdek je blootgestelde delen waar de schoenen tegen je voeten wrijven. Gebruik sokken als je nieuwe schoenen inloopt om je huid tegen wrijving te beschermen.

3. Houd de voeten droog en schoon

Als je lange afstanden gaat wandelen is het belangrijk comfortabele schoenen te dragen en de sokken vaak te wisselen om je voeten droog en schoon te houden. Dubbele sokken kunnen helpen om de wrijving tussen je schoenen en voeten te verminderen. Gebruik een dunne, gladde sok aan de binnenkant en dan een dikkere sok, bijvoorbeeld van wol, daaroverheen. Let erop dat je sokken niet plooien of je schoenen te nauw maken. Verder moet je je sokken vaak wisselen zodat ze niet vochtig worden, zeker als je zweetvoeten hebt. Gebruik geen katoenen sokken omdat deze gemakkelijker vochtig worden.

Hoe worden blaren gevormd?

Geen blaar

Om te voorkomen dat je een blaar krijgt, kan je Salve’s Blister Prevention aanbrengen om je huid te beschermen.

Gevoelige en warme plek

De fase van een gevoelige/warme plek is kort. Als je een gevoelige en warme plek hebt, duurt het niet lang tot de blaar wordt gevormd. Als je iets als een steek voelt, is dit het vocht onder het huidoppervlak dat zich tot een blaar begint te ontwikkelen. Om te voorkomen dat dit gebeurt, moet je de druk en wrijving op de huid snel stoppen. Je kan de kritieke plek beschermen door deze te bedekken met een traditionele hydrocolloïd blarenpleister die de druk verlicht en de wrijving vermindert, bijvoorbeeld Salve’s Blister Prevention.

Bovenlaag intact

Wanneer de blaar zich heeft ontwikkeld, vormt deze tussen de bovenlagen van de huid een blaarzakje gevuld met vloeistof. Het doel ervan is de huidlagen eronder te beschermen tegen verdere schade, veroorzaakt door druk en wrijving, door middel van een beschermend kussentje. Bovendien helpt deze om de wond sneller te genezen. Als je een blaar hebt, moet je proberen de druk en wrijving te minimaliseren. Je kan de blaar beschermen met een blarenpleister die speciaal is ontworpen voor de bescherming van bestaande blaren, zoals de Salve’s Blister Rescue blarenpleister.

Bovenlaag gescheurd

In deze fase is het belangrijk de wond grondig te reinigen en ervoor te zorgen dat de open blaar beschermd wordt met een blarenpleister. Dit omdat bacteriën de open wond gemakkelijk kunnen binnendringen en een infectie kunnen veroorzaken. Aanbevolen wordt een blarenpleister te gebruiken met een hydrogel wondkussentje die de blaar beschermt en gemakkelijk kan worden verwijderd zonder deze te beschadigen, bijvoorbeeld Salve’s Blister Rescue. Trek de droge huid aan de bovenkant van de blaar er niet af. Deze huid valt er op natuurlijke wijze af als er eenmaal nieuwe huid is gevormd.

Bovenlaag verdwenen

De bovenlaag van de blaar verdwijnt als de huid aan de bovenkant van de blaar eraf wordt gewreven of los komt. Als je de blaar niet in de eerdere fasen behandelt en de wrijving op de blaar blijft doorgaan, ontstaat er een blaar zonder bovenlaag. Blaren zonder bovenlaag zijn gewoonlijk pijnlijker en gevoeliger voor infecties en hebben meer tijd nodig om te genezen. Zorg ervoor dat je de wond grondig reinigt om infectie te voorkomen en doe er een blarenpleister op die speciaal is ontworpen voor bestaande blaren en over een hydrogel wondkussentje beschikt, bijvoorbeeld Blister Rescue.

Wil je meer leren?