Geavanceerde pleisters
Aqua Block
12 st
Als je een wond hebt, is het belangrijk dat je deze op de juiste wijze behandelt. De wond moet worden gereinigd en moet vochtig worden gehouden en worden beschermd.
Als je een wond hebt, is het belangrijk dat je deze op de juiste wijze behandelt. De wond moet worden gereinigd en moet vochtig worden gehouden en worden beschermd.
Was eerst je handen en de huid rond de wond om te voorkomen dat er vuil in de wond komt. Reinig de wond dan door het vuil en de bacteriën weg te spoelen onder stromend lauw water met een milde zeep of met een zoutoplossing, of een wondreinigingsvloeistof. Droog de huid rond de wond en laat deze enkele minuten drogen.
De volgende stap is de gereinigde wond met een pleister te beschermen tegen vuil en bacteriën. Kies een pleister in een formaat waarbij het wondkussentje de hele wond kan bedekken. Idealiter gebruik je een pleister die alles rond het wondkussentje nauw afdicht en daarbij een vochtige wondgenezing mogelijk maakt. In een vochtige in plaats van een droge en luchtige omgeving versnelt het genezingsproces en wordt het risico op littekens en infecties kleiner.
Bescherm de wond met een pleister totdat de wond volledig is genezen, zodat deze zonder verstoringen kan genezen en beschermd is tegen besmetting van buitenaf. Vervang deze door een nieuwe pleister en reinig de wond iedere dag om ervoor de zorgen dat de wond goed geneest en niet ontstoken raakt (als je niets anders wordt geadviseerd door je arts). Vervang de pleister ook als deze vuil of doornat wordt. Het is normaal dat het gebied rond de wond in het begin een beetje warm wordt en ontstoken is, maar verzeker je ervan dat de wond niet verder ontstoken raakt.
De grootste mythe over wondgenezing is dat wonden aan de lucht blootgesteld moeten worden zodat ze uitdrogen. Daardoor geloven veel mensen dat ze geen pleister nodig hebben als ze zichzelf hebben verwond. Deze benadering wordt echter niet aangeraden.
Medisch onderzoek heeft bewezen dat wonden sneller genezen in een vochtige omgeving dan in een droge, luchtige omgeving doordat nieuwe cellen sneller in een vochtige omgeving gevormd worden en dat het risico op littekenvorming en infecties kleiner is. In een vochtige omgeving migreren de huidcellen sneller wat lijdt tot een snellere wondgenezing (tot twee keer zo snel). Verder is er geen blokkering van de wondholte wanneer de cellen migreren om de wond te bedekken en daarbij vermindert dat het risico op littekenvorming. De omgeving maakt ook optimale condities mogelijk voor de lichaamscellen om bacteriën te bestrijden, waardoor het risico op infectie wordt verkleind.
Met andere woorden, condities voor een vochtige wondgenezing versnellen het wondgenezingsproces en verkleinen het risico op littekenvorming en infectie. Om de vochtige omgeving te kunnen creëren is een nauw afgedichte pleister nodig die de wond bedekt. Gebruik een pleister met een materiaal dat aan alle zijden van het wondkussentje goed kleeft en dat een evenwichtige overdracht van vocht door het materiaal toestaat. Zorg er ook voor dat het wondkussentje de hele wond bedekt.
*Winter GD. Formation of the Scab and the Rate of Epithelization of Superficial Wounds in the Skin of the Young Domestic Pig. Nature 1962; 193; 293-4
Salvequick’s Aqua Block pleisters en Aqua Cover maken een vochtige wondgenezing mogelijk; ze versnellen het wondgenezingsproces, verkleinen het risico van littekenvorming en infectie. Bovendien zijn ze volledig waterdicht en ademend.
Tijdens het wondgenezingsproces doorloopt de wond verschillende fasen. Hier vind je een vereenvoudigde uitleg van de drie wondgenezing stadia:
De ontstekingsfase begint op het moment dat de wond ontstaat. Eerst wordt het beschadigde weefsel rood, zwelt op en wordt gevoelig. Witte bloedcellen, de afweercellen van het lichaam, komen in het gebied bijeen. Rode bloedcellen, fibrine en bloedplaatjes vormen een afdichting over de wond. Deze fase duurt twee tot vier dagen.
Witte bloedcellen beginnen het beschadigde weefsel te repareren. Cellen van de huid delen zich om over het beschadigde weefsel te kunnen groeien terwijl er nieuwe bloedvaten in het nieuwe weefsel groeien. De duur van deze fase kan variëren tussen een paar dagen tot een paar weken, afhankelijk van hoe groot de wond is.
De laatste fase kan verscheidene maanden duren en in sommige gevallen tot een paar jaar, afhankelijk van de grootte van de wond. Tijdens deze fase wordt het nieuwe weefsel sterker. Bloedvaten die niet langer nodig zijn verdwijnen, waardoor het litteken lichter wordt.